جوملا چیست ؟
جوملا چیست ؟
تقریبا همه ما با مفهوم وب سایت آشنایی کافی داریم ولی برای اینکه توضیحات کوتاهی هم داده باشیم و در نهایت به مبحث اصلی خودمان یعنی سیستم مدیریت محتوای جوملا (Joomla) برسیم ذکر برخی موارد لازم است.
یک وب سایت اینترنتی در واقع محلی است که شما به عنوان مدیر یا مالک آن مطالب و اطلاعاتی را برای دسترسی کاربران اینترنتی منتشر میکنید ، حال این مطالب ممکن است در خصوص کسب و کار ، شرکت و یا سازمان شما باشد و یا یک وب سایت شخصی باشد.
به طور کلی میتوان وب سایت ها را از نظر نوع طراحی و برنامه نویسی به دو دسته تقسیم کرد:
گروه اول: وب سایتهای استاتیک یا ایستا
گروه دوم: وب سایتهای داینامیک یا پویا
** در گروه اول یعنی وب سایتهای استاتیک صفحات وب سایت به صورت ثابت و تحت زبان HTML توسط برنامه هایی نظیر Frontpage و Expression web طراحی میشود.
این صفحات شامل تصاویر و متون ثابتی هستند که در همان زمان طراحی باید مشخص شوند. وب سایتهای استاتیک مناسب برای شرکتها یا افرادی است که حتی سالی یک بار هم محتوا، مطالب و یا تصاویر وب سایت را تغییر نمیدهند .
** در گروه دوم یعنی وب سایتهای داینامیک کار برنامه نویسی توسط زبانهایی نظیر PHP و ASP انجام میشود و مهمترین بخش این نوع وب سایتها داشتن یک پایگاه داده یا Database است که این خود وجه تمایز وب سایت استاتیک و داینامیک است.
- در وب سایتهای داینامیک، طراح یا برنامه نویس ابتدا یک قالب و ساختار کلی طراحی میکند و آن را در اختیار مالک یا مدیر سایت میگذارد.
- وب سایتهای داینامیک دارای بخش مدیریتی هستند که مدیران سایتها با ورود به بخش مدیریت بدون نیاز به داشتن دانش فنی و برنامه نویسی میتوانید مطالب و محتوای خود را توسط همین ساختار وارد سایت خود نموده و امکان بروزرسانی مداوم را نیز خواهد داشت.
و اما جوملا : سیستم مدیریت محتوا جوملا هم جز وب سایتهای داینامیک به حساب می آید که یک تیم جهانی در تهیه و برنامه نویسی آن نقش داشته اند تا این سیستم قدرتمند را آماده و عرضه نمایند.البته لازم به ذکر است که جوملا را صرفا نمیتوانید یک وب سایت داینامیک لحاظ نمود و به دلیل قابلیت های وسیع آن، اصطلاحا به آن CMS یا همان سیستم مدیریت محتوا اطلاق میشود.
- در دنیا CMS های مختلفی عرضه شده که جوملا نیز یکی از انهاست ولی مزایایی که جوملا نسبت به سایر رقبای خود دارد آن را کاملا متمایز نموده است. بی شک میتوان گفت که جوملا قویترین سیستم مدیریت محتوای حال حاضر دنیاست که به صورت رایگان و متن باز (Open Source) عرضه شده است.
جوملا Joomla : یک سیستم مدیریت محتوا CMS فوق العاده تحت وب است که در ساختن وب سایت و دیگر برنامه های تحت اینترنت به شما کمک می کند. جوملا یک برنامه open source میباشد که به طور رایگان دراختیار همه قرار دارد.
- جوملا یک سیستم مدیریت محتوای متن باز و رایگان است. قدرت جوملا درعین سادگی و کاربرپسندی موجب محبوبیت آن شده است. کار با جوملا نیاز به دانش برنامه نویسی ندارد، اما فریم ورک جوملا بستر مناسبی را برای توسعه دهندگان نیز فراهم می کند که موجب شده هزاران افزونه برای توسعه امکانات آن ساخته شود. جوملا بومی سازی شده و با زبان فارسی کاملا سازگار است.
تاریخچه
اولین نسخه نرم افزار که جوملا 1 نام داشت، نسخه توسعه داده شده مامبو بود و در سال 2005 انتشار یافت. گروهی از برنامه نویسان مامبو پس از جدا شدن از این تیم شروع به طراحی این نرم افزار کردند. جوملا در لغت به معنای همه با هم است که از زبان سواحلی گرفته شده است. نسخه های بعدی این نرم افزار جوملا 1.5، 1.6 ،1.7 و 2.5 میباشد.
جوملا برای قدرت بخشی به کلیه برنامه ها، از یک صفحه شخصی ساده تا برنامه های تحت وب شرکت های عظیم استفاده می شود. چند مورد از موارد استفاده جوملا! به شرح زیر است:
> پرتال ها و یا وب سایت های شرکت های عظیم
> تجارت آنلاین
> وب سایت های تجاری در مقیاس کوچک
> وب سایت های سازمانی و رایگان
> کاربرد های دولتی
> اینترنت و اینترانت های شرکت های عظیم
> سایت های مذهبي و مرتبط با آموزش
> صفحات شخصی و خانوادگی
> پورتال های مبتنی بر گروه ها و اصناف
> مجلات و روزنامه ها
> سایتهای خبری
> سایت های فروشگاهی
> برنامه های کاربردی دولت ها
> دانلودسنتر
> مراکز آزمون گیری
> سامانه های پشتیبانی
> دایرکتوری ها
> وبسایتهای نگهداری مستندات
چه کسانی از آن استفاده میکنند؟
اگر قصد دارید برای شخص خودتان ، شرکت ، سازمان یا ارگان ، فروشگاه و… وب سایت ایده آل و با امکاناتی نامحدود را راه اندازی کنید، بي شكل در بين CMSها جوملا انتخاب اول و آخر شما خواهد بود.
جوملا به گونه طراحی شده که با کمترین سطح دانش فنی و بدون دانستن زبان برنامه نویسی وب سایت خود را بر اساس آن بنا نهاده و وارد دنیای اینترنت شوید.
با جرات این نکته را اشاره میکنیم که سیستم مدیریت محتوای جوملا حد و مرزی برای طراحی سایت مورد نظر شما ندارد و در حال حاضر که این مطلب را میخوانید در حدود 10 هزار نوع امکانات متنوع برای جوملا منتشر شده که میتوانید بر اساس نیاز خود این امکانات را بر روی جوملای خود نصب و سایت دلخواه خود را راه اندازی نمایید.
وب سایتهای مک دونالد، وب سایتهای مجموعه یونیسف، برخی اینترانتهای دولتی آلمان، مرکز اطلاعات سازمان ملل، تمامی مراکز صدا وسیمای ایران، وب سایت مرجع لینوکس و… از جمله استفاده کنندگان جوملا هستند.
- وب سایت اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی farhangtehran.ir
- وب سایتهای استانی صدا و سیما برای مثال ارومیه urmia.irib.ir
- وب سایت اتاق بازرگانی صنایع و معدن iccim.ir/fa
- وب سایت دانشگاه آزاد مشهد mshdiau.ac.ir
- وب سایت شهرداری کرمان kermancity.kr.ir
اینها نمونه هایی از سایتهای ایرانی مبتنی بر سیستم مدیریت محتوای جوملا بودند و بسیاری از سایتهای معتبر جهانی نیز از همین سیستم بهره مند شده اند.
تکنولوژی های پایه ای جوملا
جوملا علاوه بر اینکه یک سیستم مدیریت محتوا است یک فریم ورک PHP نیز می باشد، همچنین به دلیل سازگاری با انواع پایگاه های داده مانند SQL server ،My SQL و Oracle یک پلت فرم نیز محسوب می شود. اما تکنولوژی های اصلی بکار رفته در آن شامل PHP و MySQL می باشد.
امکانات جوملا
آخرین نسخه طبیعی (Native) آن شامل امکانات پایه ای زیر است:
- مدیریت مطالب
- مدیریت رسانه ها(فایلها)
- مدیریت وب لینک ها
- مدیریت مجموعه های مطالب
- مدیریت تبلیغات
- تنطیم پیکربندی
- مدیریت کاربران و سطح دسترسی
- نظرسنجی
مزیت های جوملا
مزیت جوملا نسبت به سایر سیستمهای مدیریت محتوا قابلیت گسترش آسان، امکانات فراوان، تیم های پشتیبانی فعال و گسترده آن است.
از سوی دیگر مزیت آن نسبت به سایر فریم ورک های PHP ساختار شناور آن است که به گسترش دهنده امکان میدهد به صورت کامل یا جزئی از مدل نرم افزار ی MVC استفاده کند.
از دیگر مزیت های این فریم ورک، کتابخانه های گسترده آن و ارتباط صحیح و منطقی بین کتابخانه های آن است.
این نرم افزار به دلیل قابلیت استفاده بصورت فریم ورک جهت گسترش آن و ساخت افزونه ها و نیز از دیگر سو امکان استفاده کاربران نهایی از این افزونه ها جامعیت زیادی از سامانه های وب در اختیار گرفته است.
* جوملا! میتواند به سادگی در کنترل تمامی قسمت های وب سایت شما، از اضافه کردن محتوا و تصویر تا بروز رسانی کاتالوگ محصولات و یا رزرواسیون آنلاین استفاده شود.
* بسته نرم افزاری، نرم افزار Joomla جوملا! طوری طراحی شده که حتی کاربران عادی هم می توانند آن را به سادگی نصب کنند. اکثر کاربران در نصب و استفاده از نرم افزار جوملا فارسی ( joomla فارسی ) به مشکلی بر نخورده اند کما اینکه کاربران مبتدی از پشتیبانی فراوان برخوردارند.
* هنگامی که جوملا! نصب و آماده به کار شد، حتی کاربران مبتدی میتوانند به سادگی محتوا را اضافه و یا ویرایش، عکس ها را بروزرسانی و اطلاعاتی را که جربان حیاتی شرکت شماست کنترل کنند. هر شخصی با دانش مقدماتی پردازش متن میتواند یک سایت مبتنی بر جوملا! را مدیریت کند.
* توسط یک واسط مبتنی بر مرورگر اینترنتی شما قادر خواهید بود تا به راحتی مطالب یا اخبار جدید را اضافه، صفحات پرسنلی، لیست مشاغل و عکس های محصولات را کنترل و تعداد نامحدودی بخش و مطلب روی سایت خود ایجاد کنید..
توانايي هاي جوملا
جوملا! سهم بسزائی در اداره و رهبری محتویات مورد احتیاج برای راه اندازی سایت شما را بازی می کند. اما برای بسیاری از کاربرها، قدرت واقعی جوملا! در ساختار برنامه آن قرار دارد که دست هزاران کاربر حرفه ای در سر تا سر جهان را برای خلق add-ons (ضمائم) و پسوند ها extension قوی باز گذاشته است.
این ها تنها چند مثال از صدها extension موجود هستند:
> دینامیک برای سازنده ها
> دایرکتوری های تجاری یا سازمانی
> مدیریت اسناد
> تصویر و گالری های چند رسانه ای
> ابراز های سبد خرید و تجارت الکترونیکی
> نرم افزار گپ و محل و تالارهای گفتگو و تبادل نظر
> تقویم
> نرم افزار بلاگ و مديريت و توليد وبلاگ
> خدمات کتابچه راهنما
> خبرنامه های و نامه الکترونیکی
> ابزارهای گزارش دهی و جمع آوری داده ها
> سیستم های تبلیغات توسط بنر
> خدمات آبونمان شدن
> و…
برخی از شرکت ها و یا سازمانها، انتظاراتی دارند که در حال حاضر از توان جوملا! ی اولیه و یا extensionهای موجود خارج است. خوشبختانه جوملا! ، یک ساختار برنامه قوی را ارائه میدهد بطوریکه توسعه دهنده گان را قادر می سازد تا ضمائم های ناب بسازند که این خود توان جوملا! را به مسیرهای بی حد و مرز مجازی بسط میدهد.
با استفاده از ساختار اصلی جوملا، شما بعنوان يك توسعه دهنده می توانيد به راحتی موارد ذیل را بسازيد:
> سیستمهای تجارت الکترونیکی یکپارچه
> سیستم های نظارت بر موجودی کالا
> ابزارهای گزارش نویسی داده ها
> راهنمای محصولات ویژه
> دفترچه های راهنمای تجارت مرکب (مجموعه ای)
> سیستم های رزرواسیون
> ابزارهای ارتباطی
> پل های برنامه
> یا هر نوع برنامه دیگری که مناسب یک نیاز خاص باشد . . .
سرفصل دوره آموزشی جوملا در آموزشگاه آموزش جوملا
• مقدمه
- معرفی جوملا
- هدف گذاری برای یک وب سایت
• نصب جوملا
- فرآیند نصب
- نصب Local و نصب Remote
- مقدمه ای بر Web Hosting و انواع کنترل پنل
- نصب جوملا 2.5
- بازگرداندن سایت از Back-Up (فایل های Jump-In)
• یک دید کلی از جوملا
- یک مرور سریع و کلی بر قسمت های مختلف و ظاهر جوملا
- تنظیمات کلی جوملا
- استفاده از Media Manager
- ایجاد محتوا در جوملا
• ایجاد دسته ها
- ایجاد دسته ها برای یک سایت
- مدیریت دسته ها
• ایجاد مقالات و فرمت دهی اولیه
- ایجاد مقالات شخصی
- فرمت دهی مقالات
- افزودن لینک خارجی
- افزودن تصویر
- استفاده از Read More
- افزودن مقالات به صفحات خاص
- حذف و بازیابی مقالات
• ایجاد منوها
- درک و تنظیم منوها
- اتصال یک مقاله به یک منو
- درک مفهوم پدر و فرزند در منوها
- تنظیم دسته بندی وبلاگ
- تنظیمات پیشرفته دسته بندی وبلاگ
- تنظیمات لیست دسته ها
- تنظیمات پیشرفته لیست دسته ها
- ایجاد یک وبلاگ ویژه برای اخبار
- شکل دهی صفحه خانه
- حذف یک آیتم از منو
- تنظیم زیرمنوها
- ایجاد یک منو جدید و نمایش آن روی سایت
• فرمت دهی پیشرفته مقالات
- نصب و استفاده از (Joomla Content Editor (JCE
- افزودن یک لینک داخلی
- لینک به یک فایل PDF و یا سند دیگر
- تقسیم مقالات طولانی به چند مقاله با استفاده از Page Breaks
- سفارشی سازی تگ های HTML مجاز با تغییر فیلترهای متنی در جوملا
- سفارشی سازی چهره JCE برای گروه خاصی از کاربران
- افزودن یک ویدئو Youtube به یک مقاله
- استفاده از تصاویر و لینک های مختص مقاله
• تنظیمات مربوط به نمایش
- کار با تنظیمات عمومی و اختصاصی مقالات و منوها
- تنظیمات منو
- تنظیمات مقالات اختصاصی
- مقایسه عنوان صفحه، تیتر مقاله، و تیتر صفحه در مرورگر
- غیرفعال سازی کردن Heading مقاله
- تنظیم گزینه های اختصاصی مقاله
• استفاده از ماژول ها
- تنظیم ماژول ها
- ایجاد یک ماژول HTML خاص
- انتساب یک ماژول به یک سایت
- ایجاد یک ماژول BreadCrump
- ایجاد یک ماژول Random Image
- ایجاد یک ماژول NewsFlash در صفحه اصلی
- قراردادن یک ماژول در یک مقاله با استفاده از Loadposition
• استفاده از کامپوننت ها
- استفاده از کامپوننت Content
- استفاده از کامپوننت Contact o تنظیم CAPTCHA برای یک فرم
- ایجاد یک Contact List
- استفاده از کامپوننت web Links
- استفاده از کامپوننت ReDirect
• استفاده از Template ها
- تغییر نمای سایت با استفاده از Template ها
- تنظیمات Template Style پیش فرض
- ایجاد یک Template Style جدید
- تنظیم Template Masters ها با ویرایشگرهای HTML و CSS
- تغییر Admin Template
• ایجاد یک سایت چندزبانه
- مقدمه ای بر تنظیمات یک سایت چند زبانه
- دانلود و نصب بسته زبان فارسی
- ایجاد محتوا به زبان فارسی
- تنظیم ساختارهای Category برای چندین زبان
- ایجاد مقالات و Category ها به زبان فارسی
• ACL
مقدمه ای بر (Access Control Lists (ACL
- بررسی گروه های کاربری و سطوح دسترسی پیش فرض موجود در جوملا
- ایجاد یک کاربر
- بررسی سطوح دسترسی پیش فرض
- تنظیم محتوا برای ACL
- تنظیمات ثبت نام کاربر
برای نوشتن دیدگاه باید وارد شوید.